Primul tren solar din lume este un model clasic recondiționat: unde îl găsești

de: Alexandru Puiu
24 09. 2019

Ilustrat în imaginile alăturate este primul tren solar din lume. Acestea este un model clasic care operează pe o distanță mică și te ajută să ocolești traficul aglomerat de pe șosele.

O minune din punctul de vedere al inovației din spate, această creație feroviară aparține Byron Bay Railroad Company. Când îl vezi prima oară, aspectul desprins de la mijlocul secolului trecut te face să crezi că ar trebui să scoată fum greu. În mod surprinzător însă, este alimentat exclusiv cu energie regenerabilă. Este primul tren care operează cu energie solară.

A fost inaugurat în 2017 și nu a întâmpinat probleme de atunci. Acesta face conexiunea cu Byron Bay, o stațiune pe coasta de est a Australiei unde oamenii se duc la plajă sau să facă surfing. Are 15 curse pe zi pe o distanță de doar 3 kilometri.

Creația Byron Bay Railroad Company’s, trenul este format din doar două vagoane recondiționate, ce au fost acoperite cu panouri fotovoltaice. Traseul său este din centrul orașului până la un hotel de pe plajă, o distanță care ar fi parcursuă foarte dificil pe șosea din cauza aglomerației masive, în cea mai mare parte a timpului.

În mod surprinzător, primul tren solar nu a fost posibil cu ajutorul autorităților australiene. În schimb, întregul proiect a fost finanțat cu bani privați, de către Brian Flannery, care și-a făcut averea din exploatări miniere, dar acum deține stațiunea de lux Resort Elements of Byron.

El a gândit investiția ca o soluție facilă pentru clienții săi să ajungă în centrul orașului, evitând aglomerația din trafic. Flannery a venit cu ideea reabilitării unei vechi linii de cale ferată și cu recondiționarea unui vechi tren diesel construit la scurt timp după Al Doilea Război Mondial.

Provocarea masivă a fost de a transporta un tren de 70 de tone cu până la 100 de pasageri folosind în mod exclusiv energie solară. În final, propulsia este asigurată de o combinație de panouri solare, baterii litiu-ion și un sistem de obținere a energiei electrice din frănare, la fel ca autoturismele hibride. În plus, prin panouri solare instalate în stațiile la care oprește, trenul se încarcă și în acele momente.